продам
$18 500
дом
продам дом
продам
$590 000
дом
продам дом
продам
продам 1-комнатную квартиру
продам
$116 600
офис
продам офис
продам
$144 100
офис
продам офис
сдам
$3 000
офис
сдам офис
продам
$18 500
дом
продам дом
продам
продам 2-комнатную квартиру
продам
продам 2-комнатную квартиру
продам
$292 000
дом
продам дом
продам
$18 500
дом
продам дом
сдам
сдам 1-комнатную квартиру
сдам
сдам 2-комнатную квартиру
сдам
сдам 1-комнатную квартиру
продам
$18 500
дом
продам дом
сдам
сдам 3-комнатную квартиру
продам
$350 000
дом
продам дом
продам
продам участок
сдам
сдам нежилой фонд
продам
$350 000
дом
продам дом

Вход в личный кабинет

e-mail
пароль
регистрация
Зарегистрированных пользователей: 100041

Статьи →

Все объявления Аренда Продажа Покупка Обмен Посуточно Карта метро Киева Мобильная версия ЧатЧат

Як обрати плитку та які види бувають?

Мало хто знає, але люди використовують керамічну плитку ще з незапам'ятних часів. Окрім мармуру та каменю, цей оздоблювальний матеріал завжди користувався великою популярністю та мав безліч видів та форм. Тому, якщо ви збираєтесь робити ремонт та хочете не розгубитися у всьому різноманітті керамічної плитки, варто мати уявлення про всі її види. 

Плитка керамічна

Різноманіття вибору

Керамічна плитка або кахель на відміну від мармуру чи каменю, є продуктом виготовлення із сумішей різних сортів глини та додатковими включеннями всіляких компонентів. Цю суміш спресовують та обпікають у діапазоні від 1040 до 1300 градусів залежно від виду кераміки.

Тому існує багато видів кахлю в залежності від: виду виробництва поверхні, класу стирання, показників пористості та водопоглинання, значення коефіцієнта тертя, формою та розмірами, та інше. 

Але попри все головним показником є тип виробництва або спосіб виготовлення плитки. За видами виробництва кахель ділять на дев'ять типів, які мають свої характерні особливості та сфера застосування.

  1.  
  2. 1. Монокоттура, що у перекладі з італійської означає: mono – один, cottura – випал. Ця продукція вирізняється технологією випалу, а саме - одночасно обпалюється за один раз основа плити та емаль. Завдяки такому способу кахель отримує високу щільністю та низький показник водопоглинання. Тому таку плитку застосовують для підлоги або для стін. Окрім цього, морозостійкі види монокоттури підходять для обробки неопалюваних приміщень та зовнішньої обробки.

  1. 2.  Бікоттура. Цей кахель опалюється два рази: перший раз піддають нагріванню основу плитки. Після цього на її поверхню наносять шар глазурі та відправляють на другий випал. Хоча плитка подвійного випалу не така міцна, як монокоттура, її поверхня з глазур'ю із великим набором декоративних елементів має дуже гарний вигляд та відмінно витримує вплив хімічних речовин і побутових засобів для догляду за керамікою. Тому її застосовують для обробки стін усередині приміщень.

  1. 3. Майоліка. Цей вид кахлю має пористу структуру, що отримується подвійним випалом з нанесенням на непрозору емаль кольорових зображень. Завдяки різноманітності декоративних візерунків такий вид кераміки давно став найпопулярнішим оздоблювальним елементом. Але треба мати на увазі, що він підходить лише для невологих приміщень. 

  1. 4. Фаянс, який ще називають білою керамічною плиткою. Цей кахель містить у своєму складі високоякісну білу глину. Такий кахель також виробляють методом подвійного випалу та застосовують у внутрішніх оздоблювальних роботах або приміщеннях з помірною вологістю.

  1. 5. Монопороза. Ця плитка виробляється способом одноразового випалу, тому схожа на монокоттуру, але відрізняється складом суміші. Завдяки чому така продукція виходить менш міцна, тому виробники для надання міцності випускають цю плитку із підвищеною товщиною до 12 мм. Така товста поверхня дає можливість робити шар емалі у вигляді мармуру або деревини. Однак, завдяки меншій міцності ніж монокуттура, цей вид плитки підходить тільки для внутрішніх оздоблювальних робіт для нанесення на стіни. Але маючи цей недолік, вона також має і перевагу, тому що коштує дешевше і швидко схоплюється розчином клею.

  1. 6. Котто. Вона виробляється із червоної глини, методом екструзії з одноразовим випалом. Через обробку спеціальними щітками, поверхня цієї плитки шорстка. Тому, будучи неслизьким, цей кахель краще за все застосовувати для облицювання підлоги. Тим паче, що ця плитка має різноманітні форми та розміри – від звичайних плит прямокутної форми до круглої. Застосовують цей різновид кераміки в облицювальних роботах не тільки всередині приміщень, а і назовні. 

  1. 7. Коттофорте. Вона на відміну від усіх попередніх, містить більше одного сорту глини. Завдяки чому вона більш міцна та довговічна, навіть міцніша за майолік, тому коттофорте застосовують для покриття підлоги. Але із-за низького коефіцієнта водопоглинання вона підходить лише для сухих внутрішніх приміщень.

  1. 8. Клінкер виготовляють із тугоплавкої глини сланцевого сорту методом екструзії. Завдяки чому шорстка поверхня не ковзає і кахель має покращені характеристики міцності. Таку плитку використовують для облицювання фасадів, парканів та сходів.

  1. 9. Керамограніт. Ця плитка має ще одну назву - «штучний граніт», тому що відрізняється своєю міцністю.  Цей вид по міцності може конкурувати навіть з натуральними видами каменю. Окрім цього керамограніт не вбирає вологу, пожежобезпечний, морозостійкий, стійкий до хімічного впливу, простий у прибиранні та не потребує особливого догляду. А з погляду дизайнера - просто джерело натхнення, тому що імітує як натуральні види каменю – мармур, граніт, онікс, так і бетонні та дерев'яні поверхні. А головне - цей матеріал універсальний у застосуванні, тому що його можливо використовувати як для оздоблення усередині приміщення, так і зовні. Він підходить для укладання на стіни, підлогу і навіть на стелю.

  1. Попри те, що це може звучати майже фантастично, але з цього виду матеріалу виготовляють навіть меблі, підвіконня і кухонні фартухи. Цим матеріалом також облицьовують каміни та зони біля басейнів, площі торгових центрів та інших промислових приміщень. Зрозуміло, що завдяки своїм властивостям, керамограніт коштує дорожче звичайної плитки, але й служить не одне десятиліття.

 

 

Як та де використовувати

Зараз майже не можливо знайти будь-яку квартиру або будинок, офісні та торгові приміщення, де ви не знайдете керамічну плитку. Це цілком зрозуміло завдяки широкому спектру використання цього матеріалу: для обробки підлог у ванній, на кухні, у вітальні, холі, в офісах або торгових приміщеннях, для оздоблення стін чи фасадів будинків, балконів, сходів, терас, вуличних доріжок та прибудинкової території. Кахель використовують навіть для обробки поверхонь, які знаходяться під впливом високих температур, таких як тепла підлога, камінні зони, лазні, сауни. 

Маючі такі широкі можливості застосування, важливо добре орієнтуватись у видах плитки, щоб не розгубитися, та добре знати яку і де її використовувати. Тому основні характеристики кахля вказують на упаковці у вигляді написів або піктограм. Наприклад, плитку для облицювання підлоги позначають маркуванням із підошвою взуття. А ось плитку для стін позначають маркуванням із зображенням руки.

Але так чи інакше, усі види плитки діляться на глазуровану та неглазуровану. У глазурованій кераміці на черепок плит наносять шар склоподібної емалі. Такий захисний шар називається «глазур». Цей кахель просто чистити, а головне – він не боїться вологи. Окрім цього він має широку різноманітність кольорів та докорів. 

На відміну від глазурованої плитки, неглазурований кахель міцніший, але він не має багато кольорів, тому що обмежений кольором глини, з якої виготовлений.

Але найбільш естетичною є плитка з глянцевою поверхнею. У керамограніту таку поверхню називають «полірованою». Такі покриття добре підходять для стін, а ось для підлоги вони не підходять, попри красоту їх поверхні. Пов’язано це з міркувань безпеки, тому що поверхня такої плитки дуже гладка та у вологих приміщеннях стає слизькою. Тому ідеальною для підлоги є плитка з поверхнею із матової глазурі, яка має шорстку поверхню. Також шорсткий кахель можна класти й на стіни. Так роблять, в інтер’єрах де ця плитка створює фон для предметів меблів та яскравих акцентів. Наприклад, на кухні на тлі темних підлогових матових плит відмінно виглядає кухонний гарнітур в більш яскравих або світлих тонах.

Ще одним видом глазурованого кахлю є лаппатована плитка, яка частково нагадує потерту. Якщо простими словами, то вона поєднує глянсове та матове покриття. Зрозуміло, що така плитка менше ковзає та формує стильні інтер'єри. 

Але найбільш улюбленими у дизайнерів є наступні види кахлю:

Плитка з так званою сатиновою поверхнею, яку отримують коли перед процесом випалу наносять покриття з мінеральних солей. В результаті такого виробництва кахель має поверхню, яка на дотик нагадує оксамит та дає цікаву гру світла.

Ще один улюбленець дизайнерів - плитка з рельєфною структурою, яка імітує поверхні інших матеріалів типу дерева або натурального каменю. При цьому, коли проводиш рукою по таких плитах, відчуваєш нерівну поверхню деревини або поглиблення та западини мармурового покриття. Навіть керамограніт зі структурною поверхнею дерев'яного паркету на вигляд не відрізняється від справжнього дерева.

Айда в «Аракс»

Побачивши велику кількість різноманітних типів кахлю, ви можете розгубитись від такого широкого розмаїття. Але не все так складно. Насамперед варто визначитись у якому приміщенні ви плануєте використовувати плитку. Потім варто звернутися до фахівців, наприклад, відвідати спеціалізовані ТЦ у Києві. Найкраще – торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс» – на Кільцевій дорозі та Дніпровському шосе у столиці. Саме тут в одному місці представлені магазини кахлю від вітчизняних та міжнародних брендів в салонах АгроматКерамхолл та Ательє кераміки. Разом з консультантами та дизайнерами Ви зможете краще вирішити, яка керамічна плитка потрібна саме Вам і точно розрахуєте необхідні обсяги. Тоді, після ремонту, перевтілений інтер'єр вашого дому довго буде радуватиме Вас та Ваших гостей.

Поделитесь новостью:
Опубликовано: 2023-07-25 18:54:46 / Просмотрено 2498 раз